Parcul Natural Lunca Muresului

Lunca Muresului

Parcul Natural Lunca Muresului este o arie protejata in aval de municipiul Arad, pana la granita cu Ungaria, de-a lungul raului Mures. Aceasta cuprinde incinta indiguita a raului Mures, respectiv zona inundabila dintre digurile situate de o parte si de alta a raului si intre terasele inalte ale aceluiasi rau. Este o zona cu inundatii periodice, in care plantele si animalele din imprejurimi sunt adaptate la acest regim.

Fauna Si Flora

Vegetatia acestei zone se dezvolta intr-o clima continental moderata, cu veri calduroase si ierni moderate. Multe plante din zona au nevoie de perioada de inundatii ca sa germineze si sa consume substantele nutritive proaspat dizolvate in apa.

Plantele sunt reprezentate prin peste 1000 specii si subspecii lemnoase si ierboase. Pajistile de campie sunt constituite din asociatii de Festuca, Poa, Lolium, Agrostis, Trifolium, Euphorbia, Plantago. Exista suprafete mai mult sau mai putin intinse unde se intalnesc specii de plante ierbacee rare sau pe cale de disparitie. Astfel au fost semnalate exemplare razlete de Ornithogalum boucheanum, Ornithogalum pyramidale, Xeranthemum annuum, Echium italicum.

Fauna Rezervatiei naturale Lunca Muresului cuprinde specii de pasari ca starcul de noapte, starcul pitic, acvila tipatoare mica, pescarusul razator, cormoranul mare, corcodelul mic, lisita, lastunul de mal, prigoria sau popandaul. Pestii sunt reprezentati de somnul pitic, caracuda, morunasul, rasparul si fusarul mare, printre altii. Alte specii de animale intalnite in cadrul ariei protejate sunt liliacul urecheat, vulpea, dihorul, pisica salbatica, cerbul lopatar si carpatin, broasca testoasa de apa, tritonul cu creasta, sarpele de apa.

Activitati

Excursii pe Mures cu ambarcatiuni usoare de tip caiac-canoe ce pot fi inchiriate de la sediul administratiei din Arad sau de la punctele de informare turistica Pecica si Cenad;

Plimbari cu bicicleta pe traseul Ceala, traseul Arad - Pecica prin padure si traseul Arad - Pecica - Sampetru German - Cenad, ultimul strabatand tot parcul de la est spre vest; inchirierea de biciclete de teren pentru vizitarea parcului si parcurgerea acestor trasee se poate face si de la sediul administratiei din Padurea Ceala si de la punctele de informare turistica Pecica si Cenad;

Urmarirea mamiferelor mari in libertate din observatorul Prundul Mare si a pasarilor din Observatorul Bezdin, construite in acest scop in zona Rezervatiei Naturale Prundul Mare; accesul la observatorul pentru mamifere mari se face contra cost, putand fi folosit si in conditii de temperaturi foarte scazute, datorita posibilitatii de a fi incalzit;

Vizite ghidate pe teritoriul intregului parc, pe trasee tematice care includ Balta cu nuferi, arborete naturale de lunca, Manastirea Hodos - Bodrog si Manastirea Bezdin, dar si situri arheologice.

Cazare

Turistii care doresc sa petreaca o vacanta inconjurati de multa liniste, intr-un loc in care natura este inca stapana, Parcul National Lunca Muresului dispune de locuri de cazare in cadrul Centrului de Vizitare Ceala, Punctului de informare Pecica si al Punctului de Informare Cenad.

Centrul de Vizitare ofera inclusiv facilitati precum o sala de conferinta si echipamente pentru traducere.

Vezi si...

Comentarii nepermise