Manastirea Hodos-Bodrog este una din cele mai vechi asezaminte monahale din tara noastra. Se afla la 15 km distanta de orasul Arad, pe cursul inferior al Muresului.
Dupa o veche traditie locala, se spune ca manastirea ar fi o ctitorie a credinciosilor din imprejurimi. Traditia marturiseste ca un taur din turma unui pastor a scos la iveala dintr-o movila de pamint Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, iar pe locul unde s-a descoperit icoana a luat fiinta Manastirea. Pentru a confirma datele traditiei, se mai pastreaza si astazi, in biserica manastirii, capul taurului care a descoperit icoana, precum si Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului.
Prima atestare documentara despre existenta manastirii o avem din anul 1177, iar informatiile unor istorici locali vorbesc despre existenta unor „calugari greci” (ortodocsi), la Hodos-Bodrog, inca din sec. al XI-lea. Alte atestari avem in diferite documente din anii: 1213, 1233, 1278, 1293, cu unele derivatii ale denumirii de Hodos. in anul 1446 se generalizeaza denumirea de Bodrog, iar din anul 1784 apar amindoua impreuna: Hodos-Bodrog.
Actuala biserica dateaza din a doua jumatate a sec. XIV, fiind construita in stil bizantin triconc, din piatra si caramida romana. in interior este impodobita cu pictura „a fresco” din anul 1658, de catre pictorul Nicodim Diaconul. Restaurari ale picturii s-au facut intre anii 1938-1940 de catre pictorii At. Damian si C. Cenan si intre anii 2009-2010 de catre restauratorii Adriana Scarlatescu si Marius Oprea. Mobilierul si iconostasul au fost sculptate de catre staretul Ieronim Balintoni in anul 1940.