Manastirea Sarbeasca Bezdin

Manastirea Bezdin Siria Arad

Manastirea Bezdin este situata in apropiere de satul Munar, Secusigiu, pe malul drept al raului Mures.

Manastirea Bezdin, una dintre putinele manastiri ortodoxe sarbe din Romania ce se mai pastreaza inca, este situata la 36 de kilometri distanta vest de Arad. Manastirea este infiintata in anul 1539, si poarta hramul Adormirea Maicii Domnului, praznuit la data de 28 august - stil nou.

Numele manastirii vine de la paraul Bezdin care formeaza o serie de mlastini cu mult stufaris in partea ei vestica, creand totodata un peisaj deosebit de pitoresc.

Construirea Sfantei Manastiri Bezdin s-a inceput in anul 1539 prin ravna lui Iovan Iaksici din Nadlac care a si vietuit ulterior aici. Se intampla pe vremea arhimandritului Ioasaf Milutinovici, iar constructia s-a savarsit cu ajutorul fratilor si credinciosilor. Aceasta informatie este consemnata pe o fila de Psaltire de catre Leontie Bogojevici, ieromonahul.

In anul 1753 cunoscutul pictor aradean Stefan Tenetchi picteaza iconostasul bisericii. In 1755 se executa lemnaria si se doneaza sfanta masa de marmura. In anul 1771 conacul manastirii avea deja dimensiuni importante, avand peste 52 de incaperi, capela, antreu, trapeza. In acea vreme vietuiau aici 16 calugari.

In anul 1802 pictorul academic Jacov Orfelin picteaza un iconostas complet nou, iar in 1833 se executa importante lucrari de reparatii. Intre 1912-1922 aici a lucrat marele pictor sarb Stefan Alexici, care a executat mari compozitii picturale aflate azi la Vicariatul Ortodox Sarb din Timisoara spre mai buna pastrare. Tot la Vicariatul din Timisoara se afla si parte din pictura iconostasului (piesele demontabile), precum si marea parte a bogatei biblioteci manastiresti.

Vezi si...

Comentarii nepermise