Castelul Csernovics, Macea

Castelul Csernovics Macea

Castelul Csernovics (sau Cernovici) este un monument istoric si arhitectonic, situat in localitatea Macea, judetul Arad.

Istoria castelului este legata de cea a familiei nobiliare de origine sarba Csernovics care in anul 1720 primesc de la Imperiul Austriac titlu nobiliar. In anul 1724, Mihai si fiul sau Ioan primesc mai multe domenii printre care si Macea. In acelasi an sunt demarate lucrarile la o resedinta in comuna. Lucrarile se sfarsesc probabil in anul 1745, anul mortii lui Mihai. In aceasta perioada castelul avea o singura aripa, cea de est. Sotia lui Mihai, Ana, devine urmatoarea proprietara si cea care va cumpara domeniile Curtici si Cutos. Nepotul lui Mihai, Lazar Csernovics este cel care va primi in anul 1793 titlul de Graf (Grof). In anul 1804, Pavel Csernovics ajunge proprietar al domeniului Macea. El se va ocupa de amenajarea resedintei. Fiul sau, Petru este cel care dupa o calatorie efectuata in 1845 in Orientul Apropiat va aduce specii exotice precum Ginko Biloba, in gradina parcului ce imprejmuia castelul. Totusi, Petru este si cel care va face ca resedinta sa iasa de sub stapanirea familiei Csernovics, pierzandu-l, conform unor marturii, la un joc de carti.

Din punct de vedere arhitectural, castelul prezinta o imbinare de stiluri. Exista elemente de baroc tarziu (la parter si intrarea principala) ce apartin perioadei in care castelul a apartinut familiei Csernovics. Tot in partea veche se observa elemente de inspiratie bizantina (turnuletele), desi poate fi remarcata de asemenea lipsa unor forme gotice.

Vezi si...

Comentarii nepermise