Gradina Botanica Universitara "Pavel Covaci"

Castelul Csernovics Macea

Castelul Csernovics (sau Cernovici) este un monument istoric si arhitectonic, situat in localitatea Macea, judetul Arad.

Istoria castelului este legata de cea a familiei nobiliare de origine sarba Csernovics care in anul 1720 primesc de la Imperiul Austriac titlu nobiliar. In anul 1724, Mihai si fiul sau Ioan primesc mai multe domenii printre care si Macea. In acelasi an sunt demarate lucrarile la o resedinta in comuna. Lucrarile se sfarsesc probabil in anul 1745, anul mortii lui Mihai. In aceasta perioada castelul avea o singura aripa, cea de est. Sotia lui Mihai, Ana, devine urmatoarea proprietara si cea care va cumpara domeniile Curtici si Cutos. Nepotul lui Mihai, Lazar Csernovics este cel care va primi in anul 1793 titlul de Graf (Grof). In anul 1804, Pavel Csernovics ajunge proprietar al domeniului Macea. El se va ocupa de amenajarea resedintei. Fiul sau, Petru este cel care dupa o calatorie efectuata in 1845 in Orientul Apropiat va aduce specii exotice precum Ginko Biloba, in gradina parcului ce imprejmuia castelul. Totusi, Petru este si cel care va face ca resedinta sa iasa de sub stapanirea familiei Csernovics, pierzandu-l, conform unor marturii, la un joc de carti.

Din punct de vedere arhitectural, castelul prezinta o imbinare de stiluri. Exista elemente de baroc tarziu (la parter si intrarea principala) ce apartin perioadei in care castelul a apartinut familiei Csernovics. Tot in partea veche se observa elemente de inspiratie bizantina (turnuletele), desi poate fi remarcata de asemenea lipsa unor forme gotice. Partea noua, ridicata de familia Karolyi este mult mai simpla, mai moderna.

Strans legata de istoria castelului, este istoria Gradinii botanice in interiorul careia se afla resedinta nobiliara. Inceputa de familia Csernovics, in principal Mihai, primul care dorea trasarea unui parc in jurul edificiului ce era in constructie. La cumpararea de catre Karolyi parcul avea o intindere de 10 hectare (20 holde). In timpul lui Tibor Karolyi mosia avea deja 100 de holde de padure plantata si populata cu fazani (localnicii o numea fatanarie). Odata cu angajarea lui Iosif Prohaska, incepe o perioada in care este gestionat aspectul exterior si arealul dendrologic. Astfel, are loc amenajarea fantanii arteziene si a unui teren de tenis. In anul 1968 devine in mod oficial Parc dendrologic. In 1990 este transferat in proprietatea Universitatii "Vasile Goldis" din Arad, peste patru ani devenind Gradina botanica.

Colectia dendrologica, este sectorul cel mai reprezentativ si mai valoros din punct de vedere stiintific, infiintat in 1969, pe o suprafata de 3,5 ha, grupeaza pe de o parte plantele lemnoase (arbori, arbusti si liane lemnoase) dupa originea lor fitogeografica (America de Nord, Asia, Europa, Romania), iar pe de alta parte urmarind ordinea filogenetica a speciilor. Sectorul se adreseaza in special dendrologilor, botanistilor, dar si studentilor in domeniu. Gradina Botanica Universitara Macea se mandreste cu una dintre cele mai bogate colectii de plante lemnoase din Romania. Ca raritati pentru dendroflora tarii noastre, cultivate aici si citate in literatura curenta de specialitate numai de la Macea se pot cita: Actinidia kolomikta, Alangium chinense, Acer carpinifolium, Acer leucoderme, Paliurus hemsleyana, Platycarya strobilacea, Quercus fabri, Sinojakia rehderiana si lista ar putea continua, numarul acestora depasind 100 de taxoni.


Vezi si...

Comentarii nepermise

loading...