Palatul Szantay

Palatul Szantay Arad

Palatul Szantay este un edificiu situat in zona centrala a Aradului, la doar cativa pasi de artera principala, la coltul strazilor Horia si Episcopiei. A fost ridicat intre anii 1905 - 1911.

Volumul principal al grandiosului palat cu doua etaje are planul in forma de L, iar spre curte perpendicular pe aceste laturi se desfasoara cate o aripa mai scurta si mai ingusta. Perspectiva principala a cladirii se deschide dinspre piata centrala, fiind dominata de turnul de colt, format din trei laturi ale hexagonului. De acest turn sunt atasate aripile principale ale cladirii. Turnul este acoperit cu un coif piramidal de plan hexagonal, pornind din cornise arcuite si penetrat de goluri, este o lucrare din piatra si tinichigerie, care imbina armonios diferite ornamente florale si de masti.

Parterul este incheiat de un brau simplu, format de un listel la nivelul balcoanelor de la etaj. Pe toate laturile turnului se afla cate un balcon cu balustrada de fier forjat al carei motiv principal aminteste de lira muzelor, motiv ce se regaseste in intreaga decoratie a cladirii.

Vezi si...

Comentarii nepermise