Palatul Cultural

Palatul Cultural Arad

Palatul Cultural este un edificiu situat in municipiul Arad, ridicat intre anii 1911-1913, dupa planurile arhitectului aradean Lajos Szantay.

Edificiul etaleaza o multitudine de stiluri, conform epocii in care a fost ridicat. Fatada principala e inspirata din modelele templelor grecesti. Se remarca scarile monumentale, coloanele cu capiteluri si frontonul triunghiular decorat cu un basorelief dedicat muzelor (lucrat de sculptorul Geza Rubleczky). Deasupra cladirii se inalta un turn masiv cu o baza patrata.

In dreapta si in stanga fatadei principale se formeaza doua aripi prevazute cu scari decorative care duc la intrarile laterale; fiecare aripa are cate un turn mic, cu baza poligonala. Cele doua aripi laterale sunt dominate de elemente ale Renasterii, vizibile mai ales in forma si decoratia ferestrelor de la parter.

In cea de-a patra latura a cladirii, care se afla spre parc, elementele cele mai pregnante sunt inspirate din castelul Huniazilor.

In interior sunt demne de mentionat vitraliile florale ale salii de spectacol si din holul de onoare, decoratia metopelor, feroneria vegetala si geometrica, candelabrele si aplicele.

Actualmente, cladirea Palatului Cultural adaposteste sediile Muzeului Judetean si ale Filarmonicii de Stat.

Filarmonica Arad

filarmonica de statm Arad

Muzeul Judetean

Vezi si...

Comentarii nepermise