Manastirea Feredeu

Manastirea Feredeu Siria

Una dintre cele mai frumoase manastiri din tara noastra se afla in judetul Arad. Este vorba despre Manastirea ,,Sfantul Gheorghe" Feredeu, un lacas de inchinare cu un trecut indelungat, avand in vedere cei aproximativ 200 de ani de atestare sau cei peste 300 de ani, dupa cum spun legendele.

Aceasta manastire se gaseste la circa 30 kilometri de Arad si la circa 3 kilometri de localitatea Siria. La Manastire se ajunge iesind din Siria, pe drumul spre Covasant si lacul Ghioroc. Imediat dupa iesirea din Siria, se desprinde la stanga un drum si merge printre vii, la Feredeul din Vale, iar apoi urca prin padure pana la Feredeul din Deal. Manastirea Feredeu, a fost ridicata de miscarea "Oastea Domnului" din cadrul Bisericii Ortodoxe intre anii 1926-1932, pe locul unui stravechi schit ortodox, langa un izvor tamaduitor renumit in aceasta zona. Se afla la poalele Muntilor Zarandului, la 457 metri altitudine, intr-o padure deasa, chiar langa "feredeul" vindecator. Pe la anul 1700, aici exista un vechi schit, iar turcii l-au ucis prin decapitare pe calugarul Filimon, pe cand se retrageau in urma tratatului de la Karlovitz. Schitul de la Feredeu a fost inchis de comunisti in anul 1959 si redeschis in anul 1987, la initiativa PS Timotei Seviciu, episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului.

Astazi este manastire de calugari si are doua hramuri si anume Sfantul Ilie Tezviteanul al bisericii mai noi, cladita in anul 1999 mai jos, in Feredeul din Vale s Sfantul Gheorghe ridicata la izvor, pe locul vechiului paraclis, in Feredeul din Deal. Langa manastire se afla "monumentul traznitilor". Acesta este ridicat pe locul in care doi vizitatori au fost loviti de un fulger in anul 1937. Acestia, cred localnicii, ar fi fost trazniti pentru ca s-ar fi purtat urat cu un calugar de la schitul Feredeu. Daca va aflati la Siria, nu ezitati sa vizitati ruinele Cetatii de Piatra , cetate medievala ridicata in secolul XIII, aceasta fiind una dintre cele trei cetati din sudul Crisanei ridicate de trei surori dupa cum spune legenda, Castelul Bohus, in care se afla si Casa Memoriala Ioan Slavici, scriitorul care s-a nascut in Siria in anul 1848.

Vezi si...

Comentarii nepermise