Cetatea Siria este o cetate monument istoric care dateaza din secolul al XIII-lea Este zidita pe Dealul Cetatii la altitudinea de 496 m, de unde domina regiunea din jurul localitatii Siria.
Rolul indeplinit de cetate era strategic, de aparare si economic avand arondate 110 sate. Arhitectura cetatii are cateva parti: corpul central cladit pe o stanca de forma neregulata ovoidala cu diferente de nivel. La vest peretele este lung de 24 m, inalt si cu gauri. Spre nord se vad ramasitele unui donjon (turn). A dispus de incaperi iar la subsol comunica in curtea exterioara printr-o usa ce se inchidea dupa necesitati.
Curtea exterioara avea dimensiuni de 36-38 m cu ziduri aproape intacte. Grosimea zidului este 130 cm, si inalt de 3,5 m. Spre nord este o deschizatura ce era una din portile cetatii. Peste santul din fata cetatii a existat un pod mobil. Donjonul si zidul inconjurator sunt partile cele mai vechi ale cetatii. Donjonul cu varful ruinat este lung de 109 m si lat de 18 m. In fata corpului central este un zid protector la o distanta de 2,5 m, inchizand o curte mica de refugiu. Zidul inconjurator are lungimea de 28 m, cu intrare doar din partea de vest. Santul cetatii situat in fata curtii exterioare avea in unele portiuni adancimea de 10 m si o latime de 14 m dar pe unele portiuni a fost mai putin abrupt.
Tunelurile subterane au inaltime de 1,9 m si o latime la baza de 1,8 m. Portile cetatii sunt patru la numar. Poarta principala pe latura nord-est de 2,9 m la baza dispunand de doua deschizaturi alaturate - una mare pentru carosabil si alta mica pietonilor. Poarta pe latura verticala a zidului protector, realizand accesul peste santul lat de 12 m si adanc de 6 m. Poarta pe zidul laturii vestice a curtii exterioare si ultima poarta (nesigura) in corpul central. Materialele de constructie folosite sunt: piatra adusa din cariera Galsa, de la o departare de 3,5 km, varul stins direct pe piatra (mortar cald). Provenienta lui era din varnitele de la Agrisul Mare situate la 12 km distanta peste deal.