Biserica "Sfinții Trei Ierarhi", Troas

Biserica De Lemn Troas, Savarsin

Biserica de lemn din Troas, comuna Savarsin, judetul Arad, dateaza din anul 1782. Are hramul "Sfintii Trei Ierarhi".

Biserica "Sfintii Trei Ierarhi" din Troas este cea mai veche biserica de lemn de pe valea Muresului de jos. A fost construita initial pe locul numit Buza Caruntii, la intrarea in sat. Pe coltul drept al prestolului de piatra se afla gravat cu litere chirilice "1782", an in care unii cercetatori plaseaza inceputurile monumentului. Biserica a fost stramutata in 1875 pe actualul loc, Dambul Crucii.

Planul bisericii este o nava dreptunghiulara terminata cu o absida cu trei laturi. Talpile masive sunt asezate pe o fundatie de piatra. Deasupra pronaosului se afla turnul sprijinit pe grinzi. Acoperisul acestuia este in forma de piramida cu baza patrata. Biserica este compusa din trei incaperi, asezate in prelungire pe axa E-V: pronaos, naos si altar.

Pictura a fost lucrata in tempera pe un strat de preparatie dat direct pe lemn. Interspatiile dintre grinzi sunt acoperite cu sipci de brad peste care s-a pus panza groasa. Scenele religioase sunt dispuse conform traditiei si corosului ortodox. Usile diaconesti poarta chipul Arhanghelilor Mihail si Gavriil iar cele imparatesti ale Sf. Apostoli Petru si Pavel. Catapeteasma, construita din lemn de stejar este si perete de rezistenta. Mai pastreaza doar chipurile Mantuitorului cu Evanghelia deschisa si al Maicii Domnului cu Iisus Prunc, in brate.

Vezi si...

Comentarii nepermise