Castelul Purgly, Sofronea

Castelul Purgly, Sofronea

Pe baza unor documente se crede ca data constructiei castelului ar fi in jurul anului 1789. Totusi, o prima mentiune documentara exista abia peste un secol, in 1889, cand cladirea apare intr-un document ce mentioneaza un schimb de mosii. Baronul Janos Purgly este cel care a transformat vechiul castel dandu-i infatisarea actuala. El a fost un gospodar bun si satul a prosperat pe vremea lui. La moartea sa, fiul sau, Laszlo Purgly, a mostenit intreg domeniul. Fiica sa, Magdolna Purgly, s-a casatorit cu Miklos Horthy la Arad in 1901.

In 1949 Laszlo Purgly a fost deportat la Targu Jiu, revenind in Arad in anul 1951. Totusi, el nu se va intoarce la Sofronea, murind la subsolul casei parohiale a Bisericii Rosii din Arad, din cauza inanitiei. Castelul a devenit sediu GAS si apoi CAP, ruinandu-se de-a lungul anilor. Dupa 1989 cladirea a fost achizitionata de Daniel Negrea, presedintele fundatiei Humanitas-Gura Popii, care o renoveaza si deschide un strand termal.

Castelul, anexele si parcul ocupa o suprafata de 3,36 hectare. Corpul central, construit in stil eclectic, este inspirat din modelul Castelului Huniazilor.


Vezi si...

Comentarii nepermise