Castelul Mocsonyi Teleki, Capalnas

Castelul Mocsonyi Teleki, Capalnas

Castelul Mocioni-Teleki este un edificiu localizat in comuna Capalnas, Arad. A apartinut familiei Mocioni, ultima membra a familiei casatorindu-se cu un membru al familiei contilor Teleki.

Castelul a fost ridicat de catre familia nobiliara de origine aromana Mocioni, proprietara a domeniului. Familia Mocioni, prin reprezentantul ei, Constantin Mocioni, un preot ortodox, pleaca din Macedonia stabilindu-se in Ungaria. Cei cinci fii ai sai fac comert la Budapesta si strang o avere consistenta. Doi dintre ei, Andrei si Mihai, sunt innobilati de Imparatul Iosif al II-lea si sunt stramosii celor doua ramuri ale familiei: de Mocioni si de Foeni.

Situat in centrul satului, castelul are parter si etaj. Planurile palatului au fost intocmite in 1867 de arhitectul vienez Otto Wagner, fiind restaurat in anul 1964. Fatada decorata cu patru coloane de piatra si capiteluri corintice avand in cele trei spatii cate o usa considerabila, iar deasupra lor cate o fereastra patrata, este prevazuta deasupra in toata lungimea cu o coronita artistic dantelata. Usile comunica intre salonul castelului si spatioasa terasa, la care accesul din exterior este asigurat de doua trepte de marmura in forma de semicerc. Inconjurat de un parc spatios, castelul are in fata statuia unui cerb.


Vezi si...

Comentarii nepermise