Ansamblul nobiliar Mocioni este amplasat in inima satului Bulci, comuna Bata, unitate administrativ-teritoriala situata situata in sud-estul judetului Arad. Aflat in apropierea malului sudic al raului Mures, ansamblul este pozitionat in axul strazii principale a localitatii, dominand, prin delicatetea fondului construit si prin amploarea si masa vegetatiei parcului, intregul peisaj inconjurator.
Astazi ansamblul, ce figureaza ca monument clasa B in Lista Monumentelor Istorice, are ca element-cheie central cladirea resedintei Mocioni, impresionanta prin eleganta si masivitate, deservita de o serie de anexe (casa servitorilor, grajduri, garaj de masini, sera) si inconjurata de amplul parc dendrologic.
Castelul Mocsonyi a fost construit in prima jumatate a secolului al XIX-lea, primind aceasta forma in jurul anului 1860. In secolul XIX familia Mocioni detinea un numar mare de resedinte, castelul din Bulci fiind cea de-a doua ca importanta. Domeniul, in anul 1858 a fost cumparat de catre Antoniu Mocioni de la Baronul Fectig-Gectenberg, acesta din urma fiind cel care a construit castelul. De-a lungul anilor, castelul a fost vizitat de persoane celebre precum Vicentiu Babes, Andrei Saguna, Franz Liszt, Carol I si multi altii.
In timpul ultimilor doi proprietari, Antoniu si fiul sau adoptiv Ionel Mocioni-Starcea, castelul din Bulci a cunoscut o viata intensa, aici venind foarte des la vanatoare regele Carol al II-lea, al carui maestru de vanatoare era Antoniu.
Dupa anul 1940, au fost amenajate in castel camere speciale pentru regina-mama Elena si regele Mihai I, care, in anul 1943, prin intermediul lui Ionel Mocioni-Stargea, achizitioneaza castelul contelui Huniady de la Savarsin, aflat in proprietatea domeniilor Mocionestilor.