Castelul Forray, Savarsin

Castelul Forray, Savarsin

Castelul regal de la Savarsin este un conac detinut de familia regala romana si situat pe domeniul de la Savarsin, din judetul Arad. Pe locul cladirii actuale se gasea in secolul al XVIII-lea castelul familiei nobiliare Forray. Acest castel a fost construit intre anii 1650-1680.

La 9 iunie 1784 de aici a fost rapit vicecomitele Andras Forray (senior) de catre haiducii condusi de Petre Baciu. Seful administratiei comitatului a fost eliberat numai dupa satisfacerea revendicarilor haiducilor de catre insusi imparatul Iosif al II-lea. Nu peste mult timp, la 3 noiembrie 1784 au sosit aici cetele lui Horea, Closca si Crisan, carora li s-au alaturat iobagii de pe domeniu, care au refuzat sa se opuna rasculatilor.

Proprietatea castelului s-a transmis prin nobilimea maghiara, pentru ca spre sfarsitul dominatiei maghiare asupra Transilvaniei sa treaca in fine in proprietatea lui Carol Hunyady, care a stapanit domeniul Savarsin pana la moartea sa in 1932. Dupa moartea acestuia, domeniul intra in proprietatea societatii „Corvin”, la care actionar majoritar era Anton Mocioni. La 26 martie 1943, acesta vinde actiunile majoritare regelui Mihai I. Acest castel nu a apartinut niciodata lui Carol al II-lea.

Refacuta la inceputul secolului al XIX-lea, in stil neoclasic si prevazut cu etaj si balcon, cladirea castelului a suferit in cursul deceniilor multiple transformari interioare si exterioare. Castelul este inconjurat de un parc prevazut cu lac si debarcader. Dupa ce a fost confiscate de comunisti in 1948, la fel ca toate celelalte prorientati regale, castelul a revenit in posesia Casei Regale la 1 iunie 2001. Principesa Margareta conduce actiunile de restaurare a parcului si a casei in acelasi stil creat in 1943 de Regina-mama Elena.

Parcul dendrologic din jurul castelului a fost înființat de vicecomitele Andras Forray, în anul 1514, care a fost domn de pământ și a avut moșie în zona Săvârșinului. Acest parc are o suprafață de 6,5 hectare și conține câteva specii rare de arbori și arbuști, declarate monumente ale naturii: brad argintiu, molid, tuia piramidală, chiparoși de baltă, salcâm chinezesc, pin de Himalaya, alun turcesc, stejari seculari și multe altele.


Vezi si...

Comentarii nepermise