Muzeul Orasenesc, Lipova

Castelul Misici, Lipova

Muzeul este adapostit intr-un valoros castel din secolul al XIX-lea, monument istoric si de arhitectura - Castelul Misici - si a apartinut omului politic Sever Bocu. Este expusa colectia de arta Eleonora Costescu si Vasile Varga, alcatuita din pictura romaneasca moderna, pictura din scolile italiana, flamanda, engleza, franceza, maghiara, piese de arta decorativa (argintarie, portelan, sticla, mobilier).

Cladirea muzeului este declarata monument istoric si de arhitectura - Castelul Misici, construit in secolul al XIX-lea si a apartinut omului politic Sever Bocu.

Aici este prezentata colectia de arta Eleonora Costescu si Vasile Varga, constituita din pictura romaneasca moderna, pictura din scolile italiana, flamanda, engleza, franceza, maghiara si piese de arta decorativa: argintarie, portelan, sticla, mobilier. Dintre cele 8 sali ale muzeului se remarca indeosebi saloanele "rosu" si "galben", ambele avand o tapiserie in culorile dupa care au fost denumite. In salonul "rosu" se afla un splendid lustru de cristal, ca si soba de portelan in stil rococo.

Sectia de istorie ilustreaza o multitudine de descoperiri arheologice din epoca comunei primitive si a oranduirii sclavagiste, provenite din aceste parti. Alte doua sali sunt destinate evului mediu, evidentiind intensa activitate economica a orasului si participarea maselor din aceste zone la rascoalele din 1514, 1784, si la luptele de eliberare de sub conducerea lui Mihai Viteazul, care a stapanit si Lipova (1599-1600). Una din sali este dedicata evenimentelor de la revolutia pasoptista. Ultimele trei sali contin sectia etnografiei, familiarizand vizitatorul cu etnografia si arta populara din zona Vaii Muresului.


Vezi si...

Comentarii nepermise