Muzeul Memorial „Ioan Slavici si Emil Montia”

Castelul Bohus, Siria

Construita in stilul Neoclasic, aceasta este formata dintr-un singur corp, pe un singur etaj si are in componenta sa 30 de camere. Partea de catre Drumul National 79A este dotata cu o terasa prevazuta cu patru coloane dorice, acesta fiind modelul de conac construit in zonele de campie

Castelul, impreuna cu domeniul Bohus, sunt asezate intr-o zona aflata la granita dintre vechile provincii istorice Banat si Crisana, zona in care diversitatea culturala a locuitorilor pamanturilor joaca un rol important in definirea regiunii. Domeniul nobiliar Bohus din Siria sta marturie unei istorii careia acesta i-a fost personaj principal. Denumirea domeniului vine dupa ce in anul 1755, cand Coroana Habsburgica este innobilata peste meleagurile acestea, domeniul Siriei este donat lui Emericus Bohus de Beharfalva, membru al unei familii nobiliare din Ungaria, de origine slovaca. Castelul Bohus a fost construit de catre baronul Janos Bohus in anul 1838.

In zilele noastre functioneaza muzeul meorial inchinat marelui scriitor roman, Ioan Slavici (1848 – 1925) nascut la Siria. Muzeul a fost inaugurat in anul 1960 si prezinta momente din copilaria si anii de scoala primara, petrecuti la Siria, din anii studiilor de la Arad, Timisoara, Budapesta si Viena. Astfel, orice vizitator al muzeului poate cunoaste aspecte din vasta activitate literara, poetica si pedagogica a lui Ioan Slavici. Un numar de obiecte personale ale scriitorului, originale, sunt pastrate in aceste incaperi. Printre acestea se numara si biroul de lucru al acestuia, mobila de sufragerie din locuinta lui din Bucuresti, manuscrise si editii din operele sale.

In acelasi castel Bohus se gaseste o alta expozitie permanenta, a compozitorului Emil Montia (1887 – 1965). Desi acesta s-a nascut la Sicula, mare parte din viata si-a petrecut-o in comuna Siria, acesta ducandu-si veacul in casa aflata pe strada Spiru Haret la nr.130. Aceasta expozitie are o serie de exponate care reflecta viata si activitatea lui muzicala, inspirata de izvorul nesecat al creatiei populare. Se pot vedea in cadrul expozitiei atat mobilierul din camera sa de lucru, pianul si violoncelul acestuia, cat si diferite editii ale principalelor sale lucrari: „Fata de la Cozia”, „Cercel”, „La Fantana cu Galeata”, etc.


Vezi si...

Comentarii nepermise