Cetatea Ineului

Castelul Borosjenoi, Ineu

In 1387, familia Losonczy primeste domeniul Ineului (possesio Jeneu) si incepe constructia unei cetati sau a unui castel (castellum), iar Ladislau Losonczy ctitoreste candva intre anii 1387-1395 manastirea franciscanilor observanti cu hramul Sf. Fecioare. Timp de aproape doua secole domeniul cetatii a fost format din 51 de sate. In 1444, cetatea ajunge pentru o vreme in posesia lui loan de Hundeoara guvernator al Ungariei. Primul castelan este atestat in anul 1472, aflat in slujba aceleasi familii Losonczy. Aceasta perioada ofera cele mai putine informatii legate de evolutia si planimetria castelului ridicat de familia Losonczy. Studiile recente de parament si cercetare arheologica ofera indicii despre zestrea primara a edificiului.

In 1746 cetatea a fost abandonata. In 1803 erariul vindea familiei Atzel domeniul Ineului. Dupa 1870 castelul aflat in stare de degradare este restaurat la cererea lui Peter Atzel (fost primar al orasului Arad). Modificarile aduse sunt ample, corespunzatoare perioadei romantice, realizate din dorinta de a da un iz cat mai apropiat de epoca medievala.

Spre finele secolului XIX aici este instalata o garnizoana, batalionul nr. 11 de honvezi, moment in care isi traieste ultimele zile cu oarecare rosturi militare.

Dupa 1904 castelul este transformat in ospiciu, fiind infiintat Institutul Medico-Pedagogic "Sfanta Treime" pentru copii cu probleme mintale.

Intre anii 1975-1976 sunt realizate cele mai recente lucrari de reabilitare si adaptare la functiunile scolii instalate in monument.


Vezi si...

Comentarii nepermise