Palatul Cenad

Palatul Cenad Arad

Palatul Cenad (Csanad Palota) este una dintre cladirile emblematice ale Aradului, inclusa in Lista Monumentelor Istorice 2010.

Cladirea a fost construita intre 1892-1894, de catre Societatea Feroviara Arad-Cenad. Planurile au fost realizate in atelierul arhitectului Miklos Ybl de la Budapesta, fiind modificate de catre arhitectul aradean Lajos Jiraszek. Cladirea este construita in stil eclectic si se distinge prin fatada bogat ornamentata cu elemente de stil renascentist italian, cele doua turnuri de la colturi, cele patru porti de intrare, blazonul societatii feroviare. Sub porti se gasesc picturi murale, avand ca teme aspecte din activitatea cailor ferate si viata religioasa. In curtea cladirii s-au pastrat pana azi doua candelabre de gaz din secolul XIX si figura zeului comertului, Mercur, este reprezentata pe frontispiciul edificiului. . Cladirea gazduieste si institutii publice, aici se afla sediul catorva organizatii civile si partidelor politice.

Cladirea este construita intr-o imbinare a stilurilor eclectic si neoclasic, cu o arhitectura bogat decorata in stil clasic si renascentist, cu elemente ornamentale ce ii tradeaza menirea ca functionalitate. Datorita reprezentativitatii sale, cladirea a aparut in ghidurile orasului, pe vederi si materiale promotionale, intrand si in atentia unor organizatii care militeaza pentru apararea patrimoniului construit al Aradului.


Vezi si...

Comentarii nepermise