Manastirea Sfantul Simeon Stilpnicul

Manastirea Gai Arad

Situata la marginea de vest a Municipiului Arad, nu departe de soseaua care leaga Aradul de granita, Manastirea Gai este ctitoria episcopului Sinesie Jivanovici al Aradului, fiind ctitorita in anul 1762, cu destinatia de resedinta de vara a Chiriarhilor aradeni.

Biserica este ridicata in stil baroc, fiind lipita de casa arhiereasca a episcopului Sinesie, care in perioada de final a vietii, asista la sfintele slujbe dintr-un balcon care se deschide deasupra naosului bisericii vechi. Pictura originala nu s-a pastrat, biserica istorica fiind repictata in tehnica fresca dupa anul 1989. Se pastreaza, totusi, pictura originala a iconostasului, care a fost realizata de renumitul pictor aradean Stefan Tenetchi in anul 1767, in stilul Renasterii italiene tirzii. De o frumusete deosebita sunt usile imparatesti, cu o ornamentatie deosebit de bogata.

Casa arhiereasca a episcopului Sinesie este folosita, cu incepere din vremea pastroririi ca episcop al Aradului a vrednicului de pomenire Parinte Patriarh Teoctist, ca Muzeu Eparhial, colectia de arta bisericeasca fiind, de asemenea, de o valoare si bogatie inestimabila, fiind compusa din vesminte arhieresti, mitre, carje, vase liturgice, icoane, manuscrise, antimise, tiparituri etc.

In curtea manastirii a fost adusa in a doua jumatate a secolului XX biserica de lemn din satul Selistea de Mures, comuna Petris, unul din cele mai reprezentative monumente din lemn ale arhitecturii romanesti de pe Valea Muresului din secolul al XVIII-lea. Mentionam ca in aceasca biserica a fost botezat compozitorul Sabin Dragoi, cel care a armonizat si clopotele Catedralei Mitropolitane din Timisoara.

Datorita afluentei tot mai mari de pelerini, cu incepere din anul 2002, sub pastorirea Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Timotei, s-a procedat la construirea unei noi biserici, de dimensiuni catedrale, cu hramul „Acoperamantul, vesmantul si braul Maicii Domnului”, sarbatorite la 1 octombrie. Evenimentul tarnosirii uneia dintre cele mai mari biserici manastiresti din Romania, cu pictura in fresca a maestrului Petru Botezatu, a fost prezidat de Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel, in data de 25 septembrie 2011.


Vezi si...

Comentarii nepermise