Palatul Administrativ

Palatul Administrativ Arad, Primaria Arad, Prefectura Arad

Cladirea reprezinta una dintre operele semnificative ale arhitecturii eclectice din Arad. Fatadele regulate sunt ritmate si decorate de elemente clasiciste, iar rezalitul central al fatadei principale are bogate referinte neorenascentiste.

Fatada principala a cladirii de plan dreptunghiular si curte interioara este orientata spre artera principala a orasului. Fatada posterioara deschisa spre strada Dragalina, asigura accesul in curtea interioara. Edificiul cu regim de inaltime pe doua niveluri generale, dispune de 2+6+3+6+2 axe pe fatada principala, dintre acestea segmentul cu trei axe formeaza un rezalit central, accentuand importanta cladirii. Parterul rezalitului este format din arcade semicirculare, care se regasesc si la etaj sub forma unui balcon. Arcadele sunt delimitate de pilastrii simpli la parter, si mai rafinati la etaj, unde zonele dintre arce sunt decorate cu ghirlande din tencuiala. Balconul este delimitat sub arcade de parapet cu balustrii. Deasupra parterului se intinde braul median denticulat sustinut de console imperecheate in dreptul pilastrilor, iar deasupra se inalta cel de al doilea nivel penetrat de perechi de goluri dreptunghiulare. Acest nivel se continua in partile laterale ale rezalitului si deasupra pantelor acoperisului in retragere treptata pret de o singura axa pe fiecare directie. Axele sunt delimitate de pilastrii simpli cu caneluri, purtand capiteluri ionice. Rezalitul se incheie intr-un fronton cu timpan triunghiular in care s-a amplasat stema orasului Arad, iar deasupra se inalta turnul clopotnita a primariei. Colturile primului nivel al turnului sunt tratate cu bosaje de tencuiala, pe fiecare latura se gaseste cate o fereastra mica patrata cu timpan triunghiular la partea superioara. Acest nivel se incheie cu un brau sustinut de console. Urmatorul nivel este format din arcade semicirculare sprijinite de coloane ionice, delimitand o galerie in care se poate inconjura volumul turnul. Coloanele de la colturi sunt dublate de pilastrii mai masivi. Central, deasupra arcadelor se afla orologiul, protejat de un brau care urmareste jumatatea superioara a cadranului circular, peste care se desfasoara ultimul nivel al turnului cu balcon perimetral deschis, cu parapet zidit, iar in mijloc cu un volum, mult retras cu laturile penetrate de goluri mici semicirculare. Turnul se incheie intr-un coif piramidal, acoperit cu tabla. Cele sase axe de o parte si alta a rezalitului, sunt regulate si simetrice. La parter sunt sase ferestre cu inchidere semicirculara, fatada fiind tratata in striuri, care urmaresc de jur imprejur forma golurilor. Coaxial, in registrul inferior sunt ferestrele simple, dreptunghiulare ale subsolului. Parterul si etajul sunt separate de un brau cu mulura complexa. Ferestrele dreptunghiulare de la etaj deasupra lintelului poarta timpane triunghiulare si sunt flancate de pilastrii cu capiteluri profilate. Braul cornisei, sprijinit de console, pe aceste segmente este intregit de o friza decorata cu ghirlande de folori si alte ornamente vegetale.

Colturile de la extremitatile fatadei, formeaza rezalit prin proeminenta fata de planul general al peretelui, golurile sunt similare cu cele din segmentele anterior descrise. La parter se afla o pereche de ferestre cu inchidere semicirculara, accentuata de striuri din tencuiala, cele doua ferestre sunt unificate de un arc comun. Si ferestrele dreptunghiulare de la etaj sunt imperecheate, delimitate de trei pilastrii, fiind accentuate de un timpan triunghiular comun sustinut de console. Peste braul cornisei, sprijinit de console puternice se inalta un parapet strapuns de zone cu balustrii in dreptul golurilor, urmarind intreg conturul fatadei principale si care formeaza si parapetul rezalitului central la nivelul celui de al doilea etaj.

Fiecare colt de cladarie dispune de cate un rezalit asemanator, avand detalii si ornamente identice. Cele doua fatade laterale arata la fel. Intre rezaliturile de colt sunt construite cate 15 axe, la parter asemenea fatadei principale se gasesc ferestre cu inchidere semicirculara, iar suprafata peretilor este tratat cu striuri. Pe ambele parti, in axul central, al optulea se afla cate o poarta cu inchidere semicirculara. Pe cel de-al doilea nivel, golurile dreptunghiulare sunt cuprinse de pilastrii cu caneluri, iar deasupra lintelului este postat cate un timpan triunghiular. Fatadele laterale se termina intr-o cornisa identica cu cea a fatadei principale, iar deasupra celor 15 axe centrale este intregita de o friza decorata cu ghirlande si flori. Deasupra cornisei se ridica un parapet.

Fatada posterioara a cladirii este intrerupta in dreptul axei de simetrie, lasand sa patrunda privirea in curtea interioara, aici rezaliturilor de colt li se ataseaza cate patru axe, iar deschiderea dintre ele este delimitata spre strada Dragalina de un simplu gard. Aspectul datadei corespunde intru-totul cu cele descrise anterior.

Fatadele curtii interioare sunt mai modeste, dar totusi au un aspect pretentios. Cele trei aripi intregi, sunt marcate de cate un rezalit central pe trei axe, in care functioneaza cate o casa de scara. Rezalitul central din curte, al aripii principale dispune de trei arcade oarbe la parter, iar la etaj fatada este penetrata de trei goluri cu inchidere semicirculara, purtand ferestre decorate cu gem colorat. Vitraliile il reprezinta pe Cronos ca figura de barbat, apoi sunt personificate cele patru anotimpuri si cele 12 luni cu figuri feminine. Rezaliturile aripilor laterale sunt mai putin proeminente, astfel au goluri numai pe fatada principala. In axul central al parterului se deschide un acces, iar de o parte si alta sunt prezenti ferestre imperecheate cu inchidere semicirculara, unificate sub un arc de tencuiala, iar la etaj situatia se repeta, cu deosebirea ca deasupra golului de acces, aici se gaseste o fereastra cu inchidere semicirculara. Ambele rezalituri ale aripilor laterale se incheie in timpane triunghiulare. Segmentele fatadelor dintre rezalituri dispun pe ambele nivele de ferestre cu inchidere semicirculara de latime variabila, acestea lumineaza coridoarele cladirii. Axele sunt demarcate pe toata inaltimea fatadei de pilastrii cu capiteluri profilate, suprafata peretilor prezinta striuri.

Accesand cladirea prin intrarea principala, se ajunge intr-un hol amplu cu coloane, decoratiuni de stuc si tavan casetat. De aici urca spre etaj scara monumentala din marmura rosie, ocupand rezalitul central spre curte. De o parte si alta a scarii principale coboara cate o rampa mai ingusta de scari spre subsol, iar in fata scarilor pornerneste in doua directii cate un coridor pe latura spre curte a aripii principale, care se continua si in aripile laterale. Casa scarii principale luminata de vitralii, conduce vizitatorul la etaj, unde doua nivele ale rizalitului central sunt ocupate de sala de festivitati a primariei. Sala abundent decorata, are peretii laterali ritmati de pilastrii cu canelura, iar la capetele salii s-a amenajat cate un balcon sustinut de coloane cu capiteluri ionice. In mod similar, zona deasupra coridorului de la etaj este deschisa spre sala, formand al treilea balcon al salii festive. Balcoanele sunt inchise cu parapete pline, decorate cu motive de balustrii, de aici, corespunzator coloanelor de la parter se ridica cate doi pilastrii reprezentand herme, care sustin grinzile tavanului. Pe cele doua laturi ale salii sunt cate doua usi, cuprinzand in pozitie centrala o usa oarba. Aceste usi precum si accesele dinspre coridor, au incadramente neobisnuit de bogat decorate cu stucatura ornamentala. Elementele decorative vegetale si zoomorfe ale incadramentelor sunt poleite cu aur si vopsite in alb, fiind repicate in repetate randuri. Bolta tesita a salii este decorata de asemenea cu stucatura ornamentala, respectiv cu picturi murale.

Birourile ce se deschid din coridoarele cladirii, tamplariile interioare, decoratiile au fost modificate in mare masura, caracterul original se mai pastreaza doar in elementele prezentate, in alte parti nu se mai regaseste nimic autentic.

Primaria Arad

Vezi si...

Comentarii nepermise