Biserica Sfantul Anton De Padova

Catedrala Romano-Catolica Arad

Biserica romano-catolica „Sfantul Anton de Padova” fost ridicat intre anii 1902-1904 de catre arhitectul aradean Milan Tabacovici. A fost sfintita in anul 1911. Lacasul de cult are elemente reprezentand stilurile clasicist, baroc si renascentist.

Nava bisericii are o lungime de 43 metri, o latime de 17 metri. Deasupra intrarii se afla o copie a statuii Pieta. Crucea de pe cupola se afla la o inaltime de 56 metri.

Lacasul de cult apartinand ordinului minorit a fost ridicat conform proiectului arhitectului Emil Tabacovici intre anii 1902 si 1903, dupa demolarea bisericii anterioare a ordinului. Amenajarea interiorului s-a prelungit ani in sir, iar ca urmare a fost sfintita abia in anul 1911.

Lacasul de cult este realizat in stil eclectic, purtand elemente ale stilurilor clasicist, baroc si renascentist. Intrarea principala este incadrata de patru coloane masive cu capiteluri corintice. Frontispiciul adaposteste o copie a sculpturii Pieta, lucrarea lui Michelangelo. Turnul catedralei, cu o cupola semicirculara, are o inaltime de 56 de metri. In interior, arcadele semicirculare sunt sprijinite de coloane, pana in preajma altarului de marmura alba. Pictura interioara a fost realizata de Ferenc Lohr si de Erik Pauli Bogdanffy, in aceeasi maniera occidentala. In nava retine atentia altarul principal din marmura alba si marea fresca din spatele acestuia, inspirata din viata sfantului Anton de Padova, opera a lui Ioan Vastagh. Pe deasupra altarelor laterale din dreapta navei se pastreaza picturile in stil baroc apartinand vechii biserici, opera pictorului Ferdinand Schissler.

Orga bisericii a fost construita de mesterul Carl Leopold Wegenstein in 1905, cu 40 de registre si 1.200 de tuburi fonice.


Vezi si...

Comentarii nepermise