Pestera Grota Ursului

Pestera Moneasa\

Pestera Grota Ursului sau Pestera de la Bai este situata in vatra statiunii Moneasa si reprezinta sectorul de resurgenta al unui sistem carstic compus din Ponorul Izoi si Pestera Meghiesul Sec. Initial ea a fost cunoscuta doar pe 10 m lungime, pentru ca un sifon permanent amorsat bara calea spre profunzimile sale. In urma catorva tentative, fiecare adaugand cunoasterii noi dimensiuni, curajosul si regretatul speolog G. Halasi reuseste sa depaseasca portiunea inundata, patrunzand printr-o galerie stramta intr-o sala alungita.

Peisajul salii este haotic, podeaua fiind acoperita cu numeroase blocuri prabusite din tavan. Dupa cateva zeci de metri galeria se bifurca, bratul din stanga terminandu-se, dupa circa 40 m, intr-un lac de sifon. Ramura din dreapta continua inca 200 m, dar cavernamentul este departe de a se impune prin spatialitate. in schimb, apar concretiunile sub forma unor depuneri aragonitice.

Prezenta ei in imediata apropiere a statiunii Moneasa, frecventata permanent de un mare numar de turisti, transforma pestera, - in ciuda zestrei sale modeste - prin efectul de singularitate in teritoriu, intr-un obiectiv de real interes. Ceea ce a si determinat actiunile de amenajare si introducere in circuitul turistic.


Vezi si...

Comentarii nepermise