Parcul Reconcilierii

Parcul Reconcilierii Arad

Statuia Libertatii

Statuia Libertatii este un monument dezvelit in anul 1890 la Arad, la comemorarea executiei celor 13 comandanti militari antihabsburgici cunoscuti sub numele de cei 13 de la Arad. Monumentul a fost demontat in anul 1925 pe baza decretului 1512/1925 al guvernului Ion I. C. Bratianu, pe motiv ca generalii respectivi ar fi luptat impotriva romanilor. A fost pastrat in Cetatea Aradului, intr-o unitate militara. La 20 septembrie 1999 guvernul Radu Vasile a adoptat o hotarare prin care Statuia Libertatii a fost transferata in administrarea Ordinului Franciscan din Arad.

Pe parcursul timpului, Statuia Libertatii a starnit aprige controverse legate de oportunitatea reamplasarii ei in municipiul Arad.

In sedinta din 4 martie 2004 guvernul Adrian Nastase, in ciuda protestelor vehemente venite din partea unor membri ai parlamentului, intre care s-a numarat si senatorul PSD Sergiu Nicolaescu, a aprobat reamplasarea Statuii Libertatii intr-un Parc al Reconcilierii romano-ungare, amenajat in Piata Pompierilor din Arad.

Pe 25 aprilie 2004 a avut loc, in prezenta oficialitatilor romane si maghiare si a sefului delegatiei Comisiei Europene in Romania, noua dezvelire a monumentului.

Arcul De Triumf

Arcul de triumf

Vis-a-vis de statuie se afla „Arcul de Triumf”, conceput de sculptorul Ioan Bolborea in anii 2000, care simbolizeaza revolutia din cele trei tari romane; sub arcul realizat din marmura pasesc revolutionarii din Bucuresti, iar pe arc sunt amplasate basoreliefurile fruntasilor miscarilor de la 1848 din Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova, printre ei aflandu-se Nicolae Balcescu, Avram Iancu si Mihail Kogalniceanu, dar este reprezentat si momentul reconcilierii intre Avram Iancu si Ludovic Kossuth.

Actualul parc se afla pe spatiul fostei piete a „Pompierilor”.


Vezi si...

Comentarii nepermise