Ghioroc

Comuna Ghioroc este situata in vestul tarii, in zona de contact a Muntilor Zarand cu Campia Aradului, pe Canalul Matca, la 20 km de Arad, la 12 km de Lipova si 16 km de Pancota. Comuna Ghioroc este situata in Podgoria Aradului, reprezentand spatiul de contact intre doua forme de relief - Campia Muresului si Muntii Zarandului.

Prima atestare documentara a localitatii Ghioroc dateaza din anul 1135. Satul Cuvin este atestat documentar in anul 1323, iar Minis, in anul 1302.

Prima cale ferata electrificata din estul Europei si a opta din lume a fost inaugurata la Ghioroc, la data de 10 aprilie 1913. Sageata Verde a avut rolul de a transporta taranii din Podgoriile Aradului in orasul Arad, pentru a-si vinde marfa. Pentru a aduna fondurile necesare inceperii lucrarilor, s-a format Societatea Anonima Calea Ferata Arad - Podgoria, cu sediul in Arad. Proiectul liniei ferate era o stea cu trei colturi, cu centrul in Ghioroc. Dupa aproape 100 ani de la inaugurare, din vechiul traseu a mai ramas doar un segment, Arad - Ghioroc, traficul realizandu-se cu tramvaie.

Ghioroc Lake

Ghioroc Lac

Lacul Ghioroc cu o suprafata de peste 10 ha este unul din centrele de atractie turistica locala. Pescuitul si scaldatul in acest lac, de provenienta freatica sunt deliciul verilor la Arad.

Lacul detine o plaja amenajata cu nisip, fiind numit de localnici litoralul de acasa. In afara de inot si plaja, se poate practica si pescuitul, care este permis tot timpul anului si pe toata suprafata lacului. Speciile cele mai intalnite sunt: crap, somn, caras, rosioara, babusca, platica.

Ghioroc Beach

Ghioroc Plaja

Plaja Ghioroc e tot mai cautata de catre turisti, asa ca in fiecare an incepand din luna mai si pana in septembrie, locul e animat cu petreceri tematice si concursuri, iar DJ din tara si de peste hotare intretin atmosfera dupa lasarea serii. In timpul sezonului, aici sunt deschise mai multe terase si zone verzi unde se poate campa.

Cazare la pensiune

In zona exista putine optiuni momentan, insa se poate opta pentru cazare la cabanute sau cazare in Arad.

De vizitat

Transport

Distanta dintre Ghioroc si Arad fiind de numai 20 km, cele doua localitati sunt legate si de o linie de tramvai, linia 11. Alta posibilitate de a ajunge la Ghioroc este transportul cu trenul.

Tramvaie

⋆ Zile de sarbatoare

Utile

Vremea pe 7 zile

Ghioroc, Arad Vremea pe 7 zile

Vezi si...

Comentarii nepermise